Laserskärning

Vi på Dala Plåtteknik har varit verksamma i närmare 40 år och har en lång erfarenhet av laserskärning. Det är en tjänst som utförs av våra anställda specialister som har länge varit verksamma inom branschen med teknisk produktion. Vi har valt att bli specialister på några få produktionsmomenten och ett av dem är laserskärning. Förutom den tjänsten utför vi även kantpressning, fasning, slipning och svetsning och målet är att behålla vår ledande position inom branschen.

Vi utför laserskärning i en mängd olika plåtkvalitet

Laserskärning är den mest fördelaktiga metoden för serie- och stycketillverkning av industriprodukter. Eftersom omställning vid skärning kan göras genom att enkelt byta program blir även korta serier och prototypframställning lönsamma. Eftersom man inte behöver ta fram special verktyg för att exempelvis skapa en prototyp minskar man på kostnader och det går relativt snabbt att utföra. En prototyp är trots allt en form av testmodell och ett första exemplar, något man vill kunna ta fram enkelt och smidigt precis som många andra produkter.

Våra lasermaskiner

Vi har en toppmodern maskinpark där våra specialister hanterar och manövrera maskinerna. Även om maskinen gör den del av arbetet kommer man inte ifrån att specialisten behöver styra och ta beslut som ska programmeras så maskinen skär rätt.

I vår maskinpark har vi två stycken lasermaskiner i produktion som ständigt går i skift:

Trumpf fiberlaser 3060   6000x2500   6 kW

Trumpf fiberlaser 3040   4000x2000   8 kW

 

Minimalt spill med laserskärning

Eftersom laserstrålen skär extremt smalt och med hög måttnoggrannhet minimeras spill och med laserteknik erhålls en precision som inte är möjlig med någon annan metod. Den erbjuder även stora möjligheter vid konstruktion, kapacitet och val av material. Laserskärning ger produkter av hög kvalitet, snitten blir raka och blanka och toleranserna är snäva. Något som skapar förutsättningarna för att kunna leverera slutprodukter med högsta kvalitet.

Vi laserskär i en mängd olika material

Med laserskärning kan man arbeta i material som plåt, varmförzinkat, rostfritt, aluminium, titan, aluminium, mässing, koppar och brons. Laserskärning används med fördel för detaljer med oregelbundna ytterkonturer och hål. Genom den höga precisionen minskar tiden och kostnaderna för efterföljande arbetsled då det normalt inte behövs något efterarbete. Oavsett filformat (dxf, dwg, sat, stp, step, eps, pdf med flera) klarar vi att enkelt importera ritningsdetaljer till våra maskiner. Så kom med dina idéer så kan vi tillsammans förverkliga en plåtdetalj, prototyp eller annan form av plåtarbete som ni behöver.

Skärsnitt och skärytor vid laserskärning

Vid laserskärning blir det i stort sett vinkelräta skärytor och i regel så behövs skärytorna inte slipas. Vi kontrollerar rätvinklighets- och lutningstolerans, medelprofildjupet Rz5 och hårdheten (HV10) på skurna ytor enligt SS-EN ISO 1090-2 och SS-EN ISO 9013:2002.

Kontroller utförda på S355MC plåt upp till 25mm och håller kraven för utförandeklass EXC1, EXC2, EXC3.

 

Kolstål

0,5 - 25 mm

Rostfritt stål

0,2 - 25 mm

Aluminium

0,5 - 20 mm

Max plåtstorlek

 6 x 2,5 m

Tolerans

 0,2 mm

 

Hur fungerar laserskärning?

Laserskärning är en teknik som utförs med precision och är den mest fördelaktiga metoden för serie- och stycktillverkning av industriprodukter. Den precision och de snäva toleranser som uppnås med laserteknik gör den till det bästa valet för tillverkning av högkvalitativa produkter. Laserskärning ger rena, raka snitt med hög grad av måttnoggrannhet. Detta gör det till det idealiska valet för korta serier, prototyptillverkning och produktion av små serier. Laserskärning är en teknik som använder en laser för att skära material och används vanligtvis för industriella tillämpningar. Laserskärning fungerar genom att man riktar utgången från en högeffektiv laser mot det material som ska skäras. Laserstrålen fokuseras sedan och förflyttas över materialet för att skapa den önskade formen. Metoden ger även utrymme för att under processen laserskära och förbereda med tappar, geringar, urtag och hål som kan behövas i slutprodukten. Ett fördelaktigt sätt att redan under skärningen förbereda för exempelvis svetsning eller annan typ av efterarbete.

Vi har ett ständigt fokus på att utbilda vår personal och uppdatera vår maskinpark för att kunna leverera produkter med högsta kvalitet och resultat till våra kunder

 

Laserskärning: En Avancerad Teknik för Materialbearbetning

Laserskärning är en avancerad och högteknologisk metod inom materialbearbetning som har revolutionerat industrin och tillverkningssektorn. Denna teknik använder en kraftfull och koncentrerad ljusstråle, en laser, för att exakt skära igenom olika typer av material. Den har funnit bred tillämpning inom många branscher, inklusive metallbearbetning, elektronikproduktion, medicinsk utrustningstillverkning och skräddarsydd design. Laserskärning erbjuder en kombination av precision, snabbhet och mångsidighet som gör den till ett oumbärligt verktyg för modern produktion.
 

Laserskärning Revolutionerar Tillverkningsindustrin

Grunden för laserskärning ligger i fenomenet ljusförstärkning genom stimulerad emission av strålning, eller LASER (Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation). En laserstråle genereras genom att låta ljusenergi passera genom ett medium, vanligtvis en gas som koldioxid, en halvledare eller en glasfiber. Denna energi exciterar atomer och får dem att släppa ut fotoner i samma riktning, vilket resulterar i en smal och koncentrerad ljusstråle med hög energitäthet. En av de mest framträdande fördelarna med laserskärning är dess oöverträffade precision. Laserstrålen kan fokuseras på en mycket liten punkt, vilket möjliggör skärning av komplexa mönster och minsta detaljer med minimal risk för materialförlust. Detta gör tekniken särskilt lämplig för tillverkning av komponenter inom elektronikindustrin, där mikroskopiska kretsar och komponenter är normen.

Materialval och Laserskärningens Förmåga

Utöver precisionen erbjuder laserskärning också en enastående snabbhet. Lasern kan röra sig över arbetsstycket med en hastighet som gör att snittprocessen går mycket fortare än traditionella mekaniska skärmetoder. Denna snabbhet leder till ökad produktivitet och kortare ledtider i produktionen, vilket i sin tur kan minska kostnaderna och öka företagens konkurrenskraft. Mångsidigheten hos laserskärning är också anmärkningsvärd. Tekniken kan användas för att skära genom olika material, inklusive metaller, plast, trä, keramer och glas. Dessutom kan laserskärning utföra olika typer av skärningar, såsom raka snitt, snäva kurvor och komplexa geometrier, vilket gör den idealisk för anpassad design och prototyptillverkning.

Laserskärning Ökar Produktionshastigheten

Trots alla dess fördelar finns det vissa begränsningar med laserskärning. Materialtjockleken som kan bearbetas är begränsad av laserens effekt och typen av material. Vissa material kan också avge farliga ångor eller partiklar när de skärs med laserstrålar, vilket kräver noga hantering och ventilation. Sammanfattningsvis har laserskärning förändrat landskapet för modern tillverkning och materialbearbetning. Dess precision, snabbhet och mångsidighet har gjort det möjligt för industrin att skapa komplexa produkter och komponenter med hög kvalitet och effektivitet. Med fortsatt forskning och utveckling förväntas laserskärning fortsätta att utvecklas och hitta nya tillämpningar, vilket driver framsteg inom olika branscher världen över.

Komplettera laserskärning med ytbehandling

Finns behov kan ni även komplettera laserskärningen samt våra övriga tjänster med efterbearbetning. Exempelvis om ni vill att slutprodukten ska ha en kantfasning, genomgå en trumling för att få bort vassa kanter eller en ytbehandling för att skapa en ännu hållbarare slutprodukt med ett optimalt skydd. Det är oftast kostnadseffektivt att genomföra hela produktionskedjan på en gång och det ger många gånger ett bättre resultat när exempelvis en ytbehandling sker så nära tidigare bearbetningssteg som möjligt.

 

Utbildad och kunnig personal

Som nämnt ovan har vi anställda som är specialister på just laserskärning. Även om processen kräver maskiner behövs det någon som tar besluten och bemästrar maskinerna. Vi vidareutbildar personalen med jämna mellanrum för att hålla oss uppdaterade inom den senaste tekniken kring våra tjänster. Allt för att kunna motsvara de förväntningar som ställs på våra produkter och tjänster samt för att kunna uppnå våra kunders krav och önskemål.

Om ni har beställt exempelvis produkter, tillverkade genom laserskärning, hos oss kan vi även möjligheten att erbjuda montering av slutprodukten. Vi kan även hjälpa till med montering aluminium och andra sorters metall. Så har ni beställt laserskurna, bockade eller svetsade detaljer så fråga efter hjälp med montering. Engagemanget och kunskapen hos vår personal gör att vi blir er givna leverantör av plåtprodukter.

 

 

 

Har du frågor?

Vi är både kvalitet- och miljöcertifierade för att kunna uppnå en bra arbetsplats för våra anställda samt kunna leverera slutprodukter till kund med högsta möjliga kvalitet. Vårt team är här för att hjälpa er så tveka inte på att höra av er på vårt telefonnummer eller mail så återkommer vi med svar på era frågor. 

 

Vanliga frågor och svar om laserskärning

Vad är laserskärning?

Laserskärning är en teknik som används för att skära material med hjälp av en laserstråle. Det är en precisionsteknik som ger hög kvalitet och snäva toleranser på produkterna.

Vilka material kan laserskäras?

Laserskärning kan användas för att arbeta i många olika material, inklusive plåt, varmförzinkat stål, rostfritt stål, aluminium, titan, mässing, koppar och brons.

Varför är laserskärning en fördelaktig metod för tillverkning av industriprodukter?

Laserskärning är den mest fördelaktiga metoden för serie- och stycktillverkning av industriprodukter eftersom det är möjligt att byta program och göra omställningar på ett enkelt sätt. Detta gör att även korta serier och prototyper kan tillverkas lönsamt.

Vilka är fördelarna med laserskärning?

Fördelarna med laserskärning inkluderar hög precision, minimalt spill, snäva toleranser, raka och blanka snitt och möjligheten att arbeta med en mängd olika material. Laserskärning minskar tiden och kostnaderna för efterföljande arbete eftersom det normalt sett inte krävs något efterarbete.

Vad behöver man för att utföra laserskärning?

För att utföra laserskärning behöver man en lasermaskin och en specialist som kan hantera och manövrera maskinen. Specialisten behöver även kunna styra och ta beslut som ska programmeras så att maskinen skär rätt.

Vilken typ av maskin används för laserskärning?

Det finns många olika typer av lasermaskiner som kan användas för laserskärning. Vanliga typer inkluderar CO2-laser, fiberlaser och Nd:YAG-laser.

Vilka filformat klarar en laserskärningsmaskin att importera?

Laserskärningsmaskiner klarar att importera många olika filformat, inklusive dxf, dwg, sat, stp, step, eps och pdf.

Vad är en prototyp?

En prototyp är en testmodell eller ett första exemplar av en produkt som skapas för att testa dess funktion och utseende innan den slutliga produkten tillverkas.

Kan laserskärning kombineras med andra tekniker för att förbättra slutprodukten?

Ja, laserskärning kan kombineras med andra tekniker för att förbättra slutprodukten. Exempel på efterbearbetning inkluderar fasning, , efterbehandling och svetsning.

Vad är fördelarna med att utbilda personal och uppdatera maskinparken för laserskärning?

Genom att utbilda personal och uppdatera maskinparken kan man säkerställa att man kan leverera produkter med högsta kvalitet och resultat till sina kunder. Detta gör det möjligt att hålla sig konkurrenskraftig och möta de krav och behov som kunderna har.

Vill du veta mer?

Vi anpassar oss alltid helt efter dina behov och ser till att använda vår kompetens så att du får precis den produkt du efterfrågat. Tveka inte att kontakta oss, så diskuterar vi din lösning.

Kontakta oss

Här finns vi

Dala Plåtteknik AB
Filargatan 6
781 71 Borlänge

Kontakta oss

Telefon:0243-21 53 00
E-post: mail@dpt.se

Följ oss

Facebook