Fasning och slipning - optimering av plåtbearbetning för perfektion

25 Apr 2024 - Information

Välkomna tillbaka till Dala Plåtteknik! I dagens inlägg kommer vi att utforska hur vår integrerade approach till fasning och slipning bidrar till överlägsen produktkvalitet och effektivitet i plåtbearbetning. 

Vad är fasning och slipning? 

Fasning: 

Fasning är en bearbetningsmetod där kanterna på en plåtkomponent formas från en fyrkantig kant till en sluttande kant. Syftet med fasning kan vara både praktiskt och estetiskt. Det kan underlätta montering genom att eliminera skarpa kanter och förbättra komponentens estetik. Fasning kan utföras med olika metoder och verktyg. Det kan göras manuellt med handverktyg som filar eller genom användning av specialmaskiner, stationära maskiner eller till och med robotar. Valet av metod beror ofta på materialet, dimensionen, fasens form och toleranskraven.  

Slipning: 

Slipning är en process där ytan på en plåtkomponent bearbetas för att uppnå önskad jämnhet, finish och form. Det kan användas för att ta bort ojämnheter, polera ytan eller för att justera dimensionerna på komponenten. Det finns olika slipmetoder och maskiner som används i plåtbearbetning. Slipning och avgradning av laserskurna ytor är vanligt och är kritiska för att uppnå högkvalitativa produkter. Det används för att förbättra precisionen och finishen på ytor som har genomgått laserskärning. 

Fasningens mångfald: 

Hos oss på Dala Plåtteknik har vi förfinat konsten att använda rätt verktyg och metod för att skapa perfekta kanter. Vår nya kantslipmaskin, som kan utföra kantfasning i vinklar från 0–88°, möjliggör en noggrann och effektiv bearbetning. Vi strävar alltid efter att uppnå hög kvalitet, och för att säkerställa detta begränsar vi plåttjockleken till max 100 mm för att garantera ett kvalitativt resultat. 

Slipning och avgradning för finess: 

Precis som fasning är slipning och avgradning av plåtytor en konst i sig. Våra specialister med lång erfarenhet inom verkstadsteknisk produktion använder toppmoderna slipmaskiner, inklusive Gecam och Weber, för att säkerställa perfekta ytor i alla kvaliteter. Vi kan skräddarsy processen för laserskurna ytor och erbjuda radiering R2 med våra nya slipmaskiner, vilket ytterligare breddar vårt tjänsteutbud. 

Effektiv fasning och varierade metoder: 

Fasning är inte bara en nödvändig del av bearbetningsprocessen, utan också en konst där vi kombinerar skicklighet och teknologi. Vår Kuhlmeyer slipmaskin med en längdkapacitet på 7,0 m möjliggör effektiv fasning i olika vinklar, och vi strävar alltid efter att uppnå jämn kvalitet och snäva toleranser. Detta är särskilt viktigt för att möta kraven inom områden som robotsvetsning. 

Anpassning och helhetslösningar: 

Precis som med laserskärning och efterbearbetning erbjuder vi helhetslösningar för fasning och slipning. Vi anpassar våra processer efter varje kunds unika behov och mål. Genom att erbjuda en komplett produktionskedja, från idé till färdig produkt, strävar vi efter att effektivisera produktionstiden och samtidigt hålla kostnaderna nere för våra kunder. 

Vi här på Dala Plåtteknik är här för att stödja er genom varje steg av plåtbearbetningsprocessen. Med vår expertis och toppmoderna teknologi levererar vi inte bara produkter – vi skapar mästerverk av metall. Kontakta oss gärna för att utforska hur vi kan optimera era plåtprodukter och möta era unika krav. Vi ser fram emot att bli er pålitliga partner för all er plåtbearbetning! 

Vill du veta mer?

Vi anpassar oss alltid helt efter dina behov och ser till att använda vår kompetens så att du får precis den produkt du efterfrågat. Tveka inte att kontakta oss, så diskuterar vi din lösning.

Kontakta oss

Här finns vi

Dala Plåtteknik AB
Filargatan 6
781 71 Borlänge

Kontakta oss

Telefon:0243-21 53 00
E-post: mail@dpt.se

Följ oss

Facebook